Home » opleiding Zelfstandig Ondernemer MKB

Opleiding: opleiding Zelfstandig Ondernemer MKB

Bij: NHA Thuisstudies

Inhoud van de cursus



Studieprogramma Zelfstandig Ondernemer MKB


Deze MKB opleiding bestaat uit drie onderdelen:

  • Zelfstandig Ondernemer Basis;
  • Basiskennis Boekhouden;
  • Basiskennis Marketing.




De lesstof is ontwikkeld aan de hand van de eisen van de Associatie voor Examinering.




Zelfstandig Ondernemer Basis (Basiskennis Ondernemerschap)



In dit onderdeel leer je de basis van het ondernemen.

Ondernemerschap algemeen
Je leert welke ondernemingsvormen bestaan en welke het beste bij jouw situatie past. Ook zetten we op een rijtje waarover je moet nadenken en wat je moet uitzoeken voordat je een onderneming gaat starten, zoals je rechten en plichten. Daarnaast kijk je kritisch naar jezelf: beschik jij over de vaardigheden en karaktereigenschappen die een ondernemer nodig heeft?
 
Commercie en Sales
Een succesvolle ondernemer weet hoe hij zijn producten en/of diensten het beste aan de man kan brengen. Je voert daarvoor verschillende soorten gesprekken en overtuigt je potentiële klanten met overzichtelijke offertes. Moet er onderhandeld worden? Dan sta jij stevig in je schoenen. Ook weet je hoe je de juiste nazorg biedt aan je klanten.
 
Marketing
Wie een eigen zaak wil starten, heeft onherroepelijk te maken met marketing. Marketing is echter veel meer dan reclame maken. In dit onderdeel leer je onder meer dat marktanalyse en -onderzoek inzicht bieden in jouw kansen op succes. Ook zul je zien dat een optimale toepassing van de marketingmix essentieel is om je te onderscheiden in de markt. Wij leren je hoe je jouw bedrijf en jouw aanbod optimaliseert en op een slimme wijze jouw klanten werft. 

Financieel en Bedrijfsadministratie
In dit onderdeel draait het om diverse financiële zaken. Voor jou als (toekomstig) ondernemer is kennis daarvan belangrijk, want er moet brood op de plank komen. Zonder verdiensten heeft je bedrijf immers geen toekomst! Begrippen als balans, brutowinst, financiering, winst- en verliesrekening, begroting, uurtarief en debiteurenbeheer komen in dit onderdeel aan bod. Ook leren we je hoe je professionele facturen kunt opstellen.

Ondernemingsplan opstellen
Hiermee begint elke onderneming! Aan welke eisen dit plan moet voldoen, leer je in dit onderdeel. Een perfect ondernemingsplan vormt het fundament van jouw eigen bedrijf en is het belangrijkste criterium voor een bank voor het verstrekken van een lening. Aan de hand van duidelijke voorbeelden leren we je jouw eigen ondernemingsplan op te stellen.




Basiskennis Boekhouden



In dit onderdeel gaan we extra diep in op de boekhouding voor jouw bedrijf.

Balans en resultatenrekening
Voor een goed overzicht van de financiële situatie moeten het vermogen, bezittingen, vorderingen en schulden helder worden geduid. In dit deel leren we je de fundamenten van het boekhouden. Het maken van een resultatenrekening of winst- en verliesrekening is voor alle ondernemingen verplicht. Je krijgt onder andere uitleg over kostensoorten, kostenplaatsen, het eigen vermogen en correctieboekingen.

Subadministraties en dagboeken
Je maakt kennis met de functies van onder andere kasboeken, bankboeken en inkoop- en verkoopboeken en leert hoe je hiermee werkt. Verder leer je hoe je in de boekhouding omgaat met het vermogen van onzelfstandige rechtsvormen zoals een eenmanszaak, maatschap en vennootschap onder firma.

Activa en voorraden
Activa zijn in geld uitgedrukte bezittingen van een onderneming. Je leert onder andere over materiële activa, herwaardering van vaste activa, afschrijvingen en tussenrekeningen. Ook leer je over soorten voorraden, hoe je in de boekhouding omgaat met voorraadverschillen (in bedragen en aantallen) en welke kosten voorraden met zich meebrengen.

Belastingen, financiering en kasstromen
Een essentieel onderdeel als belastingen kan uiteraard niet ontbreken. We leren je hier alles over onder andere btw, IB, VpB en kredietverlening. Zo leer je in korte tijd de basis van het boekhouden. Een waardevolle investering voor de toekomst!




Basiskennis Marketing



In dit onderdeel gaan we extra diep in op de marketingmogelijkheden voor jouw bedrijf, waardoor je nog beter leert hoe je de klant tegen lage kosten kunt benaderen.

Marketingkennis
Je leert hoe je klanten het beste kunt benaderen, middels een goede planning en strategie. En hoe je jezelf kunt onderscheiden t.o.v. de concurrentie. En je leert hoe je een marktonderzoek opzet.

Producten, markten en diensten
Je krijgt in beeld op welke markt je jezelf begeeft en hoe je de juiste productmix samenstelt: vormgeving, verpakking, service, garantie, kwaliteit, enz. Ook het assortimentsbeleid, kenmerken van diensten en klachtenafhandeling zijn belangrijke onderwerpen.

Prijs- en distributiebeleid
Wanneer je alle soorten prijsbeleid kent, weet je op het juiste moment de beste variant in te zetten. Daarbij leer je kostprijsberekeningen te maken, te budgetteren en analyseren. Ook de distributiekanalen worden in beeld gebracht, zodat je de juiste keuze zult maken.

Communicatie, reclame en verkoop
Klanten komen niet vanzelf, daarvoor dient een communicatiemix te worden opgesteld, met daarin advertenties, radio, loyaliteitsprogramma's, joint promotions, barterdeals, direct marketing of sponsoring, enz. Zo stel je jouw eigen mix samen!

Detailhandelsmarketing en E-marketing
Hier wordt de specifieke marketing voor de detailhandel uitgelicht. Daarbij ook aandacht voor marge, omloopsnelheid, vloerproductiviteit, enz. En natuurlijk ook de E-commerce, het werven via internet: E-business en E-marketing.


 

Korting voor NHA cursisten op eigen domeinnaam en webhosting



Mocht je voor, tijdens of na de opleiding een eigen bedrijf starten, dan hoort daar natuurlijk ook een website bij. Dankzij onze samenwerking met Mijndomein.nl kun je als cursist tegen een zeer aantrekkelijk tarief webruimte en een domeinnaam aanvragen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Iedereen kan een opleiding bij NHA volgen. De meeste cursussen beginnen bij de basis en in je eigen tempo leer jij steeds beter hoe jij je kennis toepast.

Duur van de cursus



Studieduur


De studieduur voor de opleiding Zelfstandig Ondernemer MKB is 12 maanden bij een gemiddeld studietempo van 5 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.



Vragen?



Bel ons: [klik hier voor het telefoonnummer] . We helpen je graag!

Kosten van de cursus

Vanaf479,00 euro

Bijzonderheden

Succesvol naar een eigen bedrijf,Praktische kennis voor een eigen bedrijf,Studeer in jouw eigen tempo

Algemene informatie over de cursus



Leer alles over ondernemen met Zelfstandig Ondernemer MKB


Een eigen bedrijf beginnen in het MKB segment? Dan heb je grondige basiskennis nodig van ondernemerschap in het midden- en kleinbedrijf. Ook kennis van boekhouding en marketing is zeer gewenst. In de opleiding Zelfstandig Ondernemer MKB sla je meerdere vliegen in een klap.


De combinatiecursus Zelfstandig Ondernemer MKB biedt een stevige basis voor een succesvolle start van jouw eigen winkel, praktijk of webshop in het midden- en kleinbedrijf segment.


Natuurlijk komt er veel kijken bij het zelfstandig ondernemerschap. Denk aan marketing, boekhouding, een ondernemingsplan en nog veel meer.




Drie cursussen in een cursus



Zelfstandig Ondernemer MKB combineert de drie losse cursussen Zelfstandig Ondernemer Basis, Cursus Boekhouden en Basiskennis Marketing.


In slechts 12 maanden tijd heb je de kennis in huis om een eigen bedrijf op te richten en producten of diensten goed in de markt te zetten.




Basiskennis ondernemerschap



Zonder basiskennis is ondernemen kansloos. Ondernemen betekent in de praktijk dat je weet wat klanten willen. Je volgt ontwikkelingen in de markt en anticipeert.


Als geen ander ben je in staat te bepalen hoe je onderneming zich onderscheidt van de concurrentie. Je leert meer over onderwerpen als commercie en sales, marketing, financiën en bedrijfsadministatie en het opstellen van een ondernemingsplan. 




Basiskennis boekhouden



Alles staat of valt met de financiële administratie. Van investeringen tot afschrijvingen, je leert hoe je de boekhouding zo goed mogelijk bijhoudt en voldoet aan alle richtlijnen en regels.


Ook handig: je leert alles over de verschillende belastingen, zoals btw en vennootschapsbelasting. De meeste MKB-ondernemers krijgen hiermee te maken.




Basiskennis marketing



Leer klanten werven en benut marketingmiddelen om een onderneming succesvol te positioneren.


Met alle benodigde kennis van ondernemerschap plus bijbehorende vaardigheden start je succesvol een eigen bedrijf in het MKB-segment. Dat is waar je naar toe werkt met het Ondernemersdiploma Zelfstandig Ondernemer MKB.


 

Nu bij inschrijving: GRATIS handboek[img] www.nha.nl/static/upload/Nederland/5%20Beroep/logo_icons/cover_in10stappen_SDP.png? [klik hier voor het telefoonnummer]



''Succesvol jouw eigen bedrijf starten''

Ook wanneer je geen eigen bedrijf wil starten is het boeiend om je kennis, inzicht en visie op ondernemen hiermee te vergroten.


Zo werkt studeren bij NHA


Informatie aanvragen

Gegevens aangeduid met een * zijn verplicht in te vullen.
jaar
 
resterend: tekens
 
870dE Typ de code exact over: (hoofdlettergevoelig)
 
© Copyright 2009-2025 Particuliereopleidingen.nl | Algemene voorwaarden | Overzicht van onze aanbieders | Adverteren