Home » cursus Voedingsleer

Opleiding: cursus Voedingsleer

Bij: NHA Thuisstudies

Inhoud van de cursus



Studieprogramma Voedingsleer


Om lichamelijke inspanningen te kunnen doen, heeft het menselijk lichaam energie nodig. Je leert in de cursus Voedingsleer welke factoren van invloed zijn op de energiebehoefte van de mens en hoe het menselijk lichaam is opgebouwd.


 
Voedingsstoffen en waterhuishouding




Het voedsel dat wij dagelijks eten bevat een aantal voedingsstoffen, zoals koolhydraten, eiwitten, mineralen en vitamines die ons lichaam energie leveren. Je leert welke voedingsstoffen in voeding zitten en hoeveel energie het lichaam daarmee opneemt. Aan het einde van de cursus weet je welke levensmiddelen noodzakelijk zijn en welke men juist beter kan vermijden.


Naast voedingsstoffen is ook water een belangrijk onderdeel van voeding. Water is namelijk het hoofdbestanddeel van het menselijk lichaam. De totale hoeveelheid vocht hangt af van leeftijd, geslacht, gewicht en lichaamssamenstelling. In de cursus Voedingsleer ontdek je welke functies de waterhuishouding van ons lichaam heeft en welke levensmiddelen bijdragen aan het bereiken van de aanbevolen hoeveelheden.
 


Verkeerde eetgewoonten en ziektebeelden



Met de kennis van de energiebehoefte en bouw van het lichaam wordt het mogelijk de oorzaken en gevolgen van verkeerde eetgewoonten of ziektebeelden als overgewicht, ondergewicht, diabetes, cholesterol of voedselallergie te analyseren en te behandelen. Je leert hoe je een behandelplan opstelt om weer een gezond eetpatroon te ontwikkelen.
 


De schijf van vijf



Als voedingsdeskundige ben je straks in staat de bekende schijf van vijf van het voedingscentrum toe te passen. Je maakt kennis met de voedingsadviezen van het voedingscentrum, welke producten binnen elke schijf worden onderscheiden en wat de spelregels van de schijf van vijf zijn.


In de cursus wordt ook regelmatig verwezen naar de Eetmeter. Dit is een online tool van het Voedingscentrum, waarmee je inzicht krijgt in de hoeveelheid voedingsstoffen en calorieën die iemand binnenkrijgt.
 


Een passend voedingsadvies in elke situatie



Tenslotte leer je in deze cursus wat voeding en leeftijd met elkaar te maken hebben. Vrouwen die borstvoeding geven, hebben bijvoorbeeld een ander voedingspatroon nodig dan jonge kinderen. Je leert welke hoeveelheden en keuzes van voedingsmiddelen nodig zijn in specifieke situaties en levensfasen.


Daarom leer je om de informatie op etiketten van levensmiddelen te interpreteren. Welke informatie moet erop staan, welke hulpstoffen kom je tegen (E-nummers) en in hoeverre zijn deze goed of juist schadelijk? Aan het einde van deze uitgebreide cursus weet je precies wat de relatie is tussen lichaam en voeding.
 


Gewichtsconsulent worden



Wil je je naast voedingsleer ook toeleggen op het begeleiden van mensen bij het volgen van een dieet, voorlichting hierover geven tijdens informatieavonden en misschien zelfs een eigen praktijk opzetten? Bekijk dan ook eens onze cursus Gewichtsconsulent(e).

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Iedereen kan een opleiding bij NHA volgen. De meeste cursussen beginnen bij de basis en in je eigen tempo leer jij steeds beter hoe jij je kennis toepast.

Duur van de cursus



Studieduur


De opleiding Voedingsleer duurt 9 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.
 

Vragen?



Bel ons: [klik hier voor het telefoonnummer] . We helpen je graag!

Kosten van de cursus

Vanaf399,00 euro

Bijzonderheden

Kies voor persoonlijke begeleiding,Studeer in jouw eigen tempo,Start binnen enkele minuten

Algemene informatie over de cursus



Meer weten over voeding en gezond leven? Volg de cursus Voedingsleer


Werk je regelmatig met voeding en zou je graag meer willen weten over dit veelzijdige onderwerp? Dan is de opleiding Voedingsleer zeker een aanrader. In de cursus leer je alles over voeding en wat daarachter schuilgaat.


Vitaminen, koolhydraten, smaakversterkers… In veel beroepen kom je direct of indirect in aanraking met voeding. Bijvoorbeeld wanneer je werkt als kok, voedingsassistent, welzijnsmedewerker, sportleraar, fitnessinstructeur of medewerker in de kinderopvang. In al deze beroepen is het handig als je wat meer weet over gezonde voeding.
 


Leer de stofwisseling begrijpen



In de opleiding Voedingsleer leer je alles over de voedingswaarde van voedingsmiddelen en de processen die in de menselijke stofwisseling plaatsvinden. Je ontdekt welke factoren van invloed zijn op de energiebehoefte van de mens en hoe het menselijk lichaam is opgebouwd. Je leert welke voedingsstoffen de mens nodig heeft en in welke producten die nuttige stoffen zitten.
 


Cursus Voedingsleer: omgaan met verkeerde eetgewoontes



Omdat je inzicht hebt in de energiebehoefte en de werking van het lichaam kun je de oorzaken en gevolgen van verkeerde eetgewoonten of ziektebeelden als overgewicht, ondergewicht, diabetes en voedselallergie, analyseren en behandelen. Je leert hoe je een goed dieet en behandelplan opstelt.


In de cursus Voedingsleer leer je kritisch kijken naar etiketten op levensmiddelen. Welke informatie moet erop staan, welke hulpstoffen (E-nummers) kom je tegen en in hoeverre zijn deze stoffen goed of juist schadelijk? En hoe kun je deze kennis inzetten in jouw vakgebied?
 


Gewichtsconsulent worden



Na de cursus Voedingsleer heb je goed inzicht in de relatie tussen voeding en gezondheid. Je begrijpt waarom het voedingspatroon van een peuter anders moet zijn dan het eetpatroon van een zwangere vrouw of een sporter.


Wil je de opgedane kennis gebruiken voor het begeleiden van mensen bij het volgen van een dieet of voedingsvoorlichting geven? Of, wie weet, een eigen praktijk opzetten? De cursus Gewichtsconsulent(e) is dan een prima vervolgopleiding voor de cursus Voedingsleer.
  


Wat is voedingsleer?



De voedingsleer behandelt alles over de voedingswaarde van voedingsmiddelen en de processen die in de menselijk stofwisseling plaatsvinden. Een voedingsdeskundige adviseert cliënten over een juiste balans tussen voedingsstoffen (zoals koolhydraten, eiwitten en mineralen) en de energiebehoefte van de persoon voor een gezond gewicht.


Zo werkt studeren bij NHA


Informatie aanvragen

Gegevens aangeduid met een * zijn verplicht in te vullen.
jaar
 
resterend: tekens
 
D6Ee7 Typ de code exact over: (hoofdlettergevoelig)
 
© Copyright 2009-2024 Particuliereopleidingen.nl | Algemene voorwaarden | Overzicht van onze aanbieders | Adverteren