Home » cursus Wereldgodsdiensten

Opleiding: cursus Wereldgodsdiensten

Bij: NHA Thuisstudies

Inhoud van de cursus



Programma Wereldgodsdiensten


De cursus Wereldgodsdiensten wordt in 5 stappen doorlopen:




Introductie in de wereldgodsdiensten



Je maakt kennis met de belangrijkste begrippen die worden gebruikt bij het bestuderen van religies; namelijk zingeving, levensbeschouwing, religie en godsdienst. We leren je levensvragen definiëren en onderscheiden van gewone vragen. Je leert hoe religies worden bestudeerd en hoe ze kunnen worden vergeleken.




Verschijningsvormen van godsdienst



In iedere religie komen ontstaansverhalen voor. Zij helpen mensen een verklaring vinden voor hun levensvragen. Ontstaansverhalen, ook wel myten genoemd, zijn van generatie op generatie overgedragen. Ze zijn diep geworteld in iedere godsdienst en soms met fantasie verrijkt en geïnterpreteerd. Dit geldt ook voor symbolen, beelden en rituelen, waaraan iedere godsdienst een eigen waarde hecht. Je leert begrijpen waarom mensen een persoon, teken, ritueel of verschijning centraal stellen binnen een godsdienst.




Ethiek



Ethiek is het geheel van gedachten over en visies op gedragsregels van mensen tegenover elkaar. Wat keuren we goed en wat keuren we af? Binnen iedere godsdienst bestaan verschillende normen en waarden over gewenst en ongewenst gedrag. In deze stap leren wij je de relatie tussen waarden, normen en levensbeschouwing. Zo wordt het mogelijk om de waarden binnen verschillende levensbeschouwingen te analyseren.




De vijf grote wereldgodsdiensten



Na de beschouwende basis voor het kunnen beoordelen, analyseren en vergelijken van verschillende godsdiensten is dit de stap waarin we de vijf grote wereldgodsdiensten met je uitdiepen.

  • het Hindoeïsme
  • het Boeddhisme
  • het Jodendom
  • het Christendom
  • de Islam





Je leert de geschiedenis, de ontwikkeling en de goden/heilige personen die centraal staan binnen elke godsdienst. Met deze stap komen alle onderwerpen die je in de eerdere lessen hebt bestudeerd samen. Want wat zijn nu de verschillen in ethische opvattingen per godsdienst? En wat hebben deze verschillen voor effect op de beoordeling van gedrag in het dagelijkse leven? Je zult versteld staan van de inzichten die je krijgt met deze cursus.




Religie in Nederland van 1850 tot nu



Met deze laatste stap brengen we de verschillende onderwerpen die in deze cursus worden behandeld terug naar onze eigen dagelijkse praktijk. Welke variatie aan wereldgodsdiensten kennen we in Nederland eigenlijk? En wat zien we daarvan terug in onze maatschappij? Ook seculiere levensbeschouwingen als humanisme, atheïsme en het agnosticisme net als enkele nieuwere levensbeschouwingen die in Nederland voorkomen worden in deze laatste stap behandeld.

Aan het einde van de cursus Wereldgodsdiensten heb je inzicht in de verschillende geloofsopvattingen die we kennen in een moderne multiculturele samenleving als Nederland. De cursus helpt je te begrijpen waarom mensen bepaalde keuzes of beoordelingen maken die verschillen van jouw eigen normen en waarden. Maar ook degenen die een vergelijk willen maken tussen de 5 grote wereldgodsdiensten en de gebruiken die daaruit voortvloeien maken met deze cursus een prima beschouwing van het leven!

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Iedereen kan een opleiding bij NHA volgen. De meeste cursussen beginnen bij de basis en in je eigen tempo leer jij steeds beter hoe jij je kennis toepast.

Duur van de cursus



Studieduur



6 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.



Vragen?



Bel ons: [klik hier voor het telefoonnummer] . We helpen je graag!

Kosten van de cursus

Vanaf359,00 euro

Bijzonderheden

Inclusief persoonlijke begeleiding,Studeer in jouw eigen tempo,Start binnen enkele minuten

Algemene informatie over de cursus



Cursus Wereldgodsdiensten: leer de belangrijkste wereldgodsdiensten kennen


Welk antwoord geven godsdiensten op levensvragen? Wat is de Sharia? Wat is het verschil tussen agnosticisme en atheïsme? Leer godsdiensten kennen en ontdek wat ze betekenen in de wereld.


Welke overeenkomst hebben de vijf grootste godsdiensten? Een overeenkomst is dat ze allemaal in de vorm van een verhaal een verklaring bieden voor het ontstaan van de wereld.


Leer de overeenkomsten en de verschillen kennen tussen de vijf grootste wereldgodsdiensten:

  • Christendom
  • Hindoeïsme
  • Boeddhisme
  • Jodendom
  • Islam





Religie in Nederland van 1850 tot nu



Welke rol speelt religie in de Nederlandse samenleving? Hoe veranderde godsdienst de samenleving en hoe veranderden godsdiensten? Leer zien welke rol religie dagelijks in Nederland heeft.


De cursus Wereldgodsdiensten gaat ook dieper in op seculiere levensbeschouwingen, zoals:

  • Humanisme
  • Atheïsme
  • Agnosticisme





Welke vragen stellen godsdiensten?



Maak kennis met de begrippen die je gebruikt om religies te bestuderen. Leer op welke vragen godsdiensten antwoord bieden. Leer de verschillen kennen tussen de begrippen: zingeving, levensbeschouwing, religie en godsdienst.




Hoe ziet godsdienst eruit?



Een huwelijk in een katholieke kerk ziet er anders uit dan een hindoeïstische bruiloft. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen en zijn er ook overeenkomsten?


Leer de symbolen en rituelen van godsdiensten kennen. Leer hoe mensen godsdienst vormgeven. In gebouwen of in boeken, in kunst of in rituelen.




Bepaalt godsdienst de grens tussen goed en fout?



Wat keuren we goed en wat keuren we af? En waarom? Welke grens trekt een godsdienst tussen goed en fout? Welke invloed hebben godsdienstige ideeën over goed en fout op de samenleving? Leer de ethiek van religie kennen.


Zo werkt studeren bij NHA


Informatie aanvragen

Gegevens aangeduid met een * zijn verplicht in te vullen.
jaar
 
resterend: tekens
 
6fC27 Typ de code exact over: (hoofdlettergevoelig)
 
© Copyright 2009-2024 Particuliereopleidingen.nl | Algemene voorwaarden | Overzicht van onze aanbieders | Adverteren