Home » opleiding Orthopedagogiek

Opleiding: opleiding Orthopedagogiek

Bij: NHA Thuisstudies

Inhoud van de cursus



Studieprogramma Orthopedagogiek
In deze cursus komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:




Opvoeding

In dit onderdeel leer je wat er in zijn algemeenheid kan worden verstaan onder opvoeden. Ook behandelen we welke opvoedingsmiddelen er zijn. Daarnaast leer je meer over verschillende opvoedingsstijlen en over belemmeringen en problemen tijdens het opvoeden. 




Hulpverleningsmodellen

Je maakt kennis met enkele hulpverleningsmodellen en het diagnostisch proces binnen het orthopedagogisch werkveld. Verder is er aandacht voor bepaalde leerproblemen en gedragsontwikkeling- en opvoedingsproblemen.




Ondersteuning van het kind

Je krijgt suggesties aangereikt voor het opvoeden en begeleiden van kinderen met functioneringsproblemen. We belichten enkele voorzieningen en instanties die opvoeders kunnen begeleiden en ondersteunen bij de opvoeding van het kind.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Iedereen kan een opleiding bij NHA volgen. De meeste cursussen beginnen bij de basis en in je eigen tempo leer jij steeds beter hoe jij je kennis toepast.

Duur van de cursus



Studieduur opleiding Orthopedagogiek


Voor de opleiding Orthopedagogiek staat een studieduur van 6 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 a 6 uur per week.  Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.



Vragen?



Bel ons: [klik hier voor het telefoonnummer] . We helpen je graag!

Kosten van de cursus

Vanaf649,00 euro

Bijzonderheden

Inclusief persoonlijke begeleiding,Studeer in jouw eigen tempo,Start binnen enkele minuten

Algemene informatie over de cursus



Kinderen met problemen helpen? Volg de cursus Orthopedagogiek


Ben jij geïnteresseerd in kinderen en hun ontwikkeling? Lijkt het je leuk om kinderen te helpen die een extra steuntje in de rug nodig hebben? Dan is deze cursus Orthopedagogiek echt iets voor jou! Een orthopedagoog biedt hulp aan kinderen, hun ouders en leerkrachten. Hij of zij geeft opvoedkundige zorg aan kinderen met gedragsproblemen, psychische stoornissen en aangeboren aandoeningen. In deze opleiding ontdek je hoe deze kinderen het beste ondersteund kunnen worden. Schrijf je nu in en start vandaag nog met leren!
[klik hier voor het telefoonnummer] " border="0" alt="">   Cursus op HBO-niveau
[klik hier voor het telefoonnummer] " border="0" alt="">   Behaal al in 6 maanden een waardevol NHA-diploma
[klik hier voor het telefoonnummer] " border="0" alt="">   Inclusief begeleiding van een ervaren vakdocent
ADHD, autisme, PDD-NOS: bij steeds meer kinderen worden dit soort diagnoses gesteld. Orthopedagogen weten wat er mis kan gaan in de ontwikkeling van het kind van de babytijd tot aan de vroege adolescentie. 
Als orthopedagoog ondersteun je bij opvoedkundige problemen en bij leerproblemen. Wat doe je als een kind meer geïnteresseerd lijkt in zijn verzameling treintjes dan in leeftijdsgenootjes? En wat doe je als een kind alleen maar oog heeft voor zichzelf en zelfs niet in staat is contact te maken met zijn eigen ouders?
In dat soort gevallen hebben kinderen, ouders en leerkrachten soms wat extra ondersteuning nodig. Een orthopedagoog kan dan hulp bieden. 
 


Beperkingen, diagnoses en behandeling

Er zijn allerlei soorten beperkingen die een orthopedagoog bij kinderen kan tegenkomen. Denk aan beperkingen op zintuiglijk, motorisch, cognitief of emotioneel vlak, of een combinatie daarvan. In deze cursus Orthopedagogiek leer je de oorzaken, achtergronden en gevolgen van verschillende beperkingen kennen. 
De orthopedagoog stelt een diagnose en weet welke behandelingen wel en welke niet mogelijk zijn. Voor sommige psychische aandoeningen is, ook bij kinderen, geen genezing mogelijk. Als genezing geen optie is, helpt de ontwikkelingspsycholoog ouders en kinderen zo goed mogelijk omgaan met een aandoening of stoornis.
 


Maak kennis met algemene en toegepaste orthopedagogiek



In de cursus Orthopedagogiek krijg je meer inzicht in het werken met kinderen met opvoedingsproblemen en mogelijke problemen op latere leeftijd. Je verdiept je eerst in de algemene orthopedagogiek. Vanuit de basis van opvoeding wordt er stilgestaan bij een aantal elementen die kunnen bijdragen aan het begeleidingsproces.


Daarna leer je meer over de toegepaste orthopedagogiek. Je leert over het werk in de praktijk met kinderen die een functioneringsbeperking hebben en over het handelen als hulpverlener.


In de opleiding komen onderwerpen aan bod zoals opvoedingsstijlen, hulpverleningsmodellen, verschillende soorten functioneringsproblemen en gezinsbegeleiding. Ook leer je meer over observeren, rapporteren, diagnosticeren en classificeren. 
 


Oriënteer je in het orthopedagogisch werkveld



In deze cursus Orthopedagogiek start je bij de basis. Je hebt dus geen voorkennis nodig om met deze opleiding te kunnen starten.


De cursus is zeer geschikt als je een universitaire opleiding Orthopedagogiek overweegt en je alvast een goede basiskennis over dit onderwerp wilt opdoen. Natuurlijk kun je de cursus ook puur uit interesse in het onderwerp volgen. De cursus is ook geschikt om je kennis op te frissen of verder uit te breiden.
 


Waar werkt een orthopedagoog?

Waar kun je als orthopedagoog aan de slag? Veel orthopedagogen werken bij instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, jeugdzorg, (speciaal) onderwijs, justitie en welzijnszorg. Ook bij de jeugdreclassering of de Raad voor de Kinderbescherming zijn orthopedagogen werkzaam.


Zo werkt studeren bij NHA


Informatie aanvragen

Gegevens aangeduid met een * zijn verplicht in te vullen.
jaar
 
resterend: tekens
 
FeF89 Typ de code exact over: (hoofdlettergevoelig)
 
© Copyright 2009-2025 Particuliereopleidingen.nl | Algemene voorwaarden | Overzicht van onze aanbieders | Adverteren