Home » Paardenverzorging

Opleiding: Paardenverzorging

Bij: NHA Thuisstudies

Inhoud van de cursusProgramma Paardenverzorging


Het paard door de eeuwen heenIn de cursus leer je eerst meer over de herkomst en de inzet van paarden en de verschillende rassen en hun bijzonderheden. Om meer te begrijpen van de lichaamsbouw, gedrag en de kenmerken van de verschillende paardenrassen, is het van belang terug te gaan in de tijd en iets te leren over de herkomst van het paard. Tegenwoordig leven nog maar zeer weinig paarden in het wild of halfwild, de meeste paarden zijn gedomesticeerd. Dat betekent dat de dieren door verandering van eigenschappen aangepast zijn aan het leven met en gebruik door de mens. Wist je bijvoorbeeld dat de mens de eerste paarden al zo'n 6.000 jaar geleden gebruikte als lastdier? Tegenwoordig worden paarden ook veelvuldig gebruikt voor de sport en als hobby- of gezelschapsdieren.

We kennen een grote verscheidenheid aan typen paarden en rassen. Dit komt doordat mensen paarden gingen fokken voor allerlei doeleinden. Veel voorkomende rassen en verschillen in bouw en karakter komen uitgebreid aan bod. Ook gaan we in op het gedrag van paarden. Je leert dit gedrag begrijpen en hoe je hierop kunt inspelen.
De beste zorg voor jouw paard of ponyVoor het verzorgen van paarden is het uiteraard van groot belang om te weten hoe het lichaam van een paard in elkaar zit en hoe het functioneert. Omdat het paard vanwege zijn bewegingsstelsel door de mens wordt ingezet, is het heel belangrijk dat dit goed blijft functioneren. Maar ook de rest van het lichaam moet goed en gezond zijn: alleen zo kan een paard goed functioneren en samen met zijn eigenaar of verzorger de gevraagde prestaties leveren. Belangrijk hierbij zijn bijvoorbeeld de voeding en verschillende aspecten in de huisvesting die samenhangen met specifieke kenmerken van het paardenlichaam.

Naast de verzorging van paarden behandelen we ook de meest voorkomende aandoeningen bij paarden en de behandeling, maar vooral ook de preventie ervan. Je leert alles over inenten, ontwormen en juiste hoefverzorging.
Beginselen van paardrijdenIn de cursus komt uiteraard ook het gebruik van het paard aan bod. Met bijvoorbeeld het harnachement. Dit is een ander woord voor het tuig van een paard (zoals het zadel, hoofdstel en mentuig). We behandelen de beginselen van paardrijden, zoals correcte zithouding, juiste uitrusting, buiten rijden, dressuur, springen en mennen.

Paarden zijn grote edele dieren die we met zorg en respect dienen te behandelen. Daarom leer je ook meer over het veilig vervoeren van paarden. Verder gaan de lessen ook over fokkerij, verzorging van merrie en veulen, het beleren van jonge paarden en het aankopen van een paard.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Zie studieduur

Duur van de cursusStudieduur6 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Kosten van de cursus

Vanaf 219.00 euro

Algemene informatie over de cursusCursus Paardenverzorging: leer alles over paarden en pony's verzorgen


Dressuur, springen, rennen of tochten door bossen en over stranden: paardrijden. Wat heeft een paard eigenlijk nodig? Welke voeding is het beste? Leer alles wat er te weten is over paarden en pony's. Volg de cursus Paardenverzorging.

Of het nu gaat om dressuur, springen, mennen of buiten rijden: paardrijden begint met de basisbeginselen.

Vragen die aan bod komen zijn:

  • Wat is de juiste zithouding op een paard?
  • Hoe zadel je een paard op?
  • Hoe zadel je een paard af?

Hoe zie je of een paard gezond is? De cursus behandelt de meest voorkomende aandoeningen. Leer alles over inenten, ontwormen en hoefverzorging.
Hoe verzorg je renpaarden?Wat eten paarden? En geef je een paard waarmee je af en toe recreatief door het bos rijdt hetzelfde eten als een renpaard waarmee je wedstrijden wint?

Of het nu gaat om recreatief paardrijden, rijden in wedstrijdverband of om een andere tak van de hippische sport: de cursus Paardenverzorging is geschikt voor iedere paardenliefhebber.
Rassen en hun bijzonderhedenLeer de verschillende rassen en hun eigenschappen kennen. De cursus biedt een overzicht van de herkomst van paarden. 

Hoe corrigeer je paarden? Hoe bouw je een band op met een paard? Wat doe je als je naar links wil en je paard galloppeert naar rechts? Hoe houd je een steigerend paard onder controle? Leer de fijne kneepjes van paardengedrag kennen.

Van werken met paarden je beroep maken? Dat kan. In de cursus maak je kennis met verschillende paardenberoepen en krijg je een overzicht van mogelijke opleidingen en diploma’s.


 


Met gratis fotoboekVan meer dan 450 bladzijden.[klik hier voor het telefoonnummer] " border="0" alt="">

Informatie aanvragen

Gegevens aangeduid met een * zijn verplicht in te vullen.
jaar
 
resterend: tekens
 
7eE01 Typ de code exact over: (hoofdlettergevoelig)
 
Copyright 2009-2018 Particuliereopleidingen.nl | Algemene voorwaarden | Overzicht van onze aanbieders | Adverteren