Home » Dierenartsassistent

Opleiding: Dierenartsassistent

Bij: NHA Thuisstudies

Inhoud van de cursusStudieprogramma Dierenartsassistent


Je leert in deze praktijkgerichte opleiding onder andere:
Hoe dierenlichamen werkenWaar zit het hart bij een hond? Hoe werkt het spijsverteringsstelsel van een konijn of paard? Hoe ziet het skelet van een kat eruit?  
Zieke dieren herkennenHet herkennen van zieke dieren is een belangrijk onderdeel van de cursus. Zoals mensen soms kribbig zijn bij pijn, zo kunnen dieren bij ziekte ook geïrriteerd zijn, of zelfs agressief worden. De cursus behandelt daarom uitgebreid ziekteleer, waarin onder andere bacteriën, virussen, schimmels en parasieten worden toegelicht. Ook leer je over de instrumenten die gebruikt worden voor het behandelen van zieke dieren en de wijze waarop je verschillende dieren moet vasthouden. 
Onderzoekstechnieken toepassenTechnieken zoals bloed afnemen, urineonderzoek en röntgenfotografie worden helder in beeld gebracht waardoor deze kunnen worden toegepast in de praktijk. 
Veilig en hygiënisch werkenOmdat de dierenartsassistent dagelijks met bacteriën in aanraking komt, is het goed omgaan met gesteriliseerde instrumenten en apparaten in de laboratoriumruimte erg belangrijk. 
Medicijnen en voeding kennenHet beheren van de interne apotheek is vaak ook een van de taken van de dierenartsassistent. Je leert hoe je veilig omgaat met medicijnen, welke medicijnwetgeving geldt en hoe je de voorraad goed moet beheren. Bovendien verneem je alles over voeding voor de verschillende diersoorten. 
Met de eigenaars van de dieren omgaanEen dierenartsassistent werkt niet alleen met dieren, maar ook met hun baasjes. Je bent vaak het eerste aanspreekpunt voor klanten die je om advies zullen vragen. Ook leer je hoe je klanten telefonisch te woord staat, hoe je omgaat met boze klanten en hoe je slecht nieuws brengt wanneer dit nodig is. 

Haal je voldoening uit het verzorgen van dieren én het geruststellen van hun eigenaars, dan kun je het verschil maken als dierenartsassistent!

Diploma Dierenartsassistent

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Zie studieduur

Duur van de cursusStudieduur


12 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Kosten van de cursus

Vanaf 379,00 euro

Algemene informatie over de cursusGraag met dieren werken? Volg de opleiding Dierenartsassistent


Hou je van dieren? Ongetwijfeld, anders was je niet op deze pagina uitgekomen. Dan weet je waarschijnlijk ook dat dierenartsassistent een geweldig beroep is. De opleiding Dierenartsassistent bereidt je goed voor op dit gevarieerde en boeiende vak. 

Een kater die gesteriliseerd moet worden. Een puppy die inentingen nodig heeft. Of een konijn met gebitsproblemen. Elke dag is anders in een dierenartspraktijk. Als dierenartsassistent ben je de rechterhand van de dierenarts.

Je ondersteunt de arts bij alle dagelijkse werkzaamheden: van het maken van afspraken tot assisteren in de operatiekamer.
Bloed afnemenIn de cursus Dierenartsassistent maak je kennis met de vele facetten van dit beroep. Je leert hoe dierenlichamen werken, maar ook hoe je ziektes kunt herkennen. Je krijgt antwoord op de vraag hoe je een dier moet vasthouden en hoe je bijvoorbeeld bloed afneemt of urineonderzoek doet.
Voeding en verzorgingAls dierenartsassistent ben je voor klanten het eerste aanspreekpunt. Daarom is er in de opleiding Dierenartsassistent veel aandacht voor de omgang met de eigenaren van dieren.

Je leert welke tips je aan eigenaren van dieren kunt geven over bijvoorbeeld voeding en verzorging. Maar ook omgaan met klachten en het voeren van een slechtnieuwsgesprek komt uitgebreid aan de orde. Soms wordt een dier niet beter en dan hebben de eigenaren ook aandacht nodig.
Wat je nog meer doet?Je assisteert de dierenarts in de behandel- en operatiekamer. Je weegt dieren, houdt ze vast, dient medicijnen toe, bereidt operaties voor en steriliseert instrumenten. Na een operatie verzorg je het dier en hou je zijn gezondheid in de gaten. Voor dit verantwoordelijke werk krijg je in de cursus Dierenartsassistent alle kennis en vaardigheden aangereikt.
PraktijkgerichtWerk je graag met dieren en wil je aan de slag in een dierenartspraktijk? Dan is deze praktijkgerichte opleiding een goede keuze.

Zet de eerste stap naar een veelzijdige baan. Kies voor de opleiding Dierenartsassistent.

Informatie aanvragen

Gegevens aangeduid met een * zijn verplicht in te vullen.
jaar
 
resterend: tekens
 
2d6a8 Typ de code exact over: (hoofdlettergevoelig)
 
Copyright 2009-2018 Particuliereopleidingen.nl | Algemene voorwaarden | Overzicht van onze aanbieders | Adverteren