Home » Debiteurenbeheer

Opleiding: Debiteurenbeheer

Bij: NHA Thuisstudies

Inhoud van de cursusStudieprogramma Debiteurenbeheer


Het goed onderhouden van klantrelaties is van groot belang voor ieder bedrijf. Maar dit mag nooit ten koste gaan van het financiële resultaat. Hoe later betaald wordt, hoe meer tijd en geld (rente) het kost om uitstaande bedragen alsnog te innen. Met de cursus Debiteurenbeheer leer je de kennis en vaardigheden die jou helpen om tijdig en correct uitstaande betalingen van debiteuren te innen (efficiënt debiteurenbeheer).

Efficiënt debiteurenbeheer bestaat in hoofdzaak uit drie componenten:

 • financiën
 • wetgeving
 • communicatie

Financiën
Een goed lopende administratie en financieel inzicht zijn de basis voor effectief kredietbeleid. Tijdig incasseren van vorderingen is het devies. Maar ook het vooraf beoordelen van klanten op kredietwaardigheid is van belang. Welke voorwaarden passen we toe op onze nieuwe klanten.
WetgevingIncasseren van betalingen is een administratieve kunst. Daar hangt natuurlijk ook inzicht in de wetmatigheden aan vast. Wat moet wel en wat mag niet? In dit onderwerp komen juridische aspecten van het debiteurenbeheer aan bod: het Nederlandse rechtssysteem, overeenkomsten, ondernemingsvormen, kredietverlening, faillissement en surseance. Kennis van de wetmatigheden rondom kredietbeleid is onmisbaar voor een efficiënt debiteurenbeheer.
CommunicatieOm een klant enerzijds zijn betalingsverplichtingen te laten nakomen en anderzijds te behouden als goede relatie, is communicatie (tact) van groot belang. Hoe benader je een debiteur zodat hij gaat betalen? Hoe houd je een klant geïnteresseerd in nieuwe producten of diensten?
CursusinhoudIn de cursus Debiteurenbeheer leer je de vakkennis en de toepassing van administratie, wetgeving en communicatie. De volgende onderwerpen worden behandeld: 

 • administratie van het debiteurenbeheer;
 • incasso van vorderingen;
 • kredietbeleid: kengetallen en beoordeling ervan;
 • kredietverlening: betalingsvoorwaarden en -termijnen;
 • dossiervorming van betalingshistorie en ondernemingsvormen;
 • jaarrekeningen;
 • juridische kennis; Nederlands recht en vermogensrecht;
 • communicatie.Diploma Debiteurenbeheer

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Zie studieduur

Duur van de cursusStudieduur


6 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Kosten van de cursus

Vanaf 269,00 euro

Algemene informatie over de cursusVolg de cursus voor de beste balans tussen debiteurenbeleid en klantcontact


Vind je het belangrijk om uitstaande rekeningen snel betaald te krijgen, zonder dat dit gevolgen heeft voor het klantcontact? Met de cursus Debiteurenbeheer leer je de kennis en vaardigheden die helpen om tijdig en correct uitstaande betalingen van debiteuren te innen.

Debiteurenbeheer. Het is een delicate aangelegenheid. Elk bedrijf streeft naar een gezonde balans tussen inkomsten en uitgaven. Het tijdig en correct innen van uitstaande vorderingen is een essentiële activiteit.
Kunst van debiteuren beherenSoms is incasso een hele uitdaging. Maar het is ook de kunst om niet direct met incasso aan de slag te gaan als een factuur over tijd is of een vordering te lang open staat.
Klantrelatie onderhoudenHet goed onderhouden van klantrelaties is van groot belang. Toch mag het bewaren van de lieve vrede nooit ten koste gaan van het financiële resultaat. Hoe later debiteuren betalen, hoe meer tijd en geld (rente) het kost om uitstaande bedragen alsnog te innen.

Met de cursus Debiteurenbeheer leer je hoe je alle inspanningen perfect op elkaar laat aansluiten.
Drie componentenEffciënt debiteurenbeheer bestaat in hoofdzaak uit drie componenten:

 • financiën;
 • wetgeving;
 • communicatie.

Volg de cursus Debiteurenbeheer en creëer een win-winsituatie voor crediteur én debiteur. Met praktische en inhoudelijke kennis van debiteurenbeheer ben je waardevoller voor je organisatie. Je zorgt ervoor dat geld op de juiste manier binnenkomt en zo houd je de boel draaiende.

Informatie aanvragen

Gegevens aangeduid met een * zijn verplicht in te vullen.
jaar
 
resterend: tekens
 
Ac04D Typ de code exact over: (hoofdlettergevoelig)
 
Copyright 2009-2018 Particuliereopleidingen.nl | Algemene voorwaarden | Overzicht van onze aanbieders | Adverteren