Home » Gewichtsconsulent(e)

Opleiding: Gewichtsconsulent(e)

Bij: NHA Thuisstudies

Inhoud van de cursusStudieprogramma Gewichtsconsulent(e)


De opleiding Gewichtsconsulent(e) bestaat uit acht modules:
Inleiding voor de toekomstige gewichtsconsulentDeze module bestaat uit een inleidende les, waarin onder andere informatie wordt gegeven over het vak van de gewichtsconsulent, het loopbaanperspectief, trends in de markt en de beroepsvereniging BGN. Ook maak je kennis met officiële eisen waaraan een gewichtsconsulent dient te voldoen en het portfolio dat je op dient te stellen wanneer je het officiële diploma wilt behalen.
Anatomie, fysiologie en voedingsleerIn deze module maak je kennis met het menselijk lichaam, de stofwisseling en spijsvertering, en krijg je kennis van de verschillende voedingstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten), alcohol, vitamines en mineralen. Je leest ook hoe voedingsstoffen energie leveren.
VoedingsmiddelenEen voedingsmiddel is ieder soort voeding dat iemand tot zich neemt. Voedingsmiddelen zijn er in veel soorten, allemaal met andere kenmerken. In Europa hebben we allerlei regels en weten op het gebied van voeding, zo ook wat er op een verpakking moet staan en wat er wel en niet toegevoegd mag worden. Als laatste zijn er een aantal praktische zaken op het gebied van bereiding, inkopen en bewaren van voeding.
VoorlichtingAls gewichtsconsulent is een belangrijk deel van je werk het geven van voorlichting aan de cliënt of groep met als doel het realiseren van een gezond eet- en leefpatroon. De voorlichting gaat onder meer over voeding, voedingsschema’s, overgewicht en de risico’s van overgewicht en bewegen.
Coachen en begeleiden als gewichtsconsulentOm een cliënt goed te kunnen adviseren en begeleiden is het belangrijk dat de huidige situatie goed in beeld wordt gebracht. Voor een goed beeld van de huidige situatie wordt gestart met een intakegesprek waar de anamnese, meten en wegen en het stellen van doelen aan bod komen. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld waar de doelen de basis van vormen. Om te bepalen hoeveel en wat een cliënt per dag mag eten, zijn er verschillende voedingsberekeningsmethoden die je kunt gebruiken. Alleen een voedingsadvies is niet voldoende: voor resultaat op de lange termijn moet de cliënt ander gedrag aanleren en andere gedachten formuleren. Dat is het deel waar coachvaardigheden voor nodig zijn.
Voorlichting aan groepenHet geven van lezingen, workshops en cursussen op het gebied van gezonde leefstijl en leefstijlaanpassingen kan ook een onderdeel zijn van de werkzaamheden van een gewichtsconsulent. Voor het verrichten van deze werkzaamheden is het nodig om kennis te hebben op het gebied van didactiek (didactisch analysemodel, didactische werkvormen en didactische hulpmiddelen). Ook krijg je informatie over structuur geven aan bijeenkomsten, het begeleiden van groepen en het groepsproces in goede banen leiden.
Een eigen praktijk opzettenWaarschijnlijk volg je deze opleiding Gewichtsconsulent met de wens om in de (nabije) toekomst een eigen praktijk op te zetten. Daar komt echter veel bij kijken. Het is belangrijk om goed te weten wát daar allemaal bij komt kijken en al deze zaken goed op een rijtje te hebben. We behandelen onder andere het opstellen van een ondernemingsplan en het werven van cliënten.
PortfolioDe opleiding Gewichtsconsulent wordt afgesloten met een les waarin volop aandacht wordt besteed aan de examinering en het opstellen van jouw portfolio.
Gratis praktijkdag en coachingsvideo’sBij de opleiding ontvang je van ons gratis de Eettabel van het Voedingscentrum en tien online coachingsvideo’s. Daarnaast kun je gratis deelnemen aan de praktijkdag, die extra aandacht besteedt aan het begeleiden van cliënten en het uitwerken een didactisch concept.

Aan het einde van de opleiding kun je zelfstandig mensen adviseren en begeleiden naar een gezond gewicht, een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.

Diploma Gewichtsconsulent(e)


Examens voor het officiële diploma Gewichtsconsulent(e) worden doorlopend afgenomen door de erkende exameninstelling TCI. Het betreft een theorie-examen en een portfolio-assessment.

Wanneer je geslaagd bent voor het theorie-examen en het portfolio-assessment met goed gevolg hebt afgelegd, kun je je aanmelden bij de beroepsvereniging BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland). Jouw consulten worden dan vergoed door verschillende zorgverzekeraars.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Zie studieduur

Duur van de cursusStudieduur


De opleiding Gewichtsconsulent duurt 11 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Kosten van de cursus

Vanaf 347.00 euro

Algemene informatie over de cursusMensen gezonder laten leven? Word gewichtsconsulent(e)


Het aantal mensen met overgewicht, gewichtsproblemen en daaraan gerelateerde ziekten en aandoeningen stijgt snel. Met de door de beroepsvereniging BGN erkende opleiding Gewichtsconsulent(e) kun je al na 11 maanden zelfstandig mensen adviseren en begeleiden naar een gezond gewicht, een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.

Move over Sonja Bakker… Als gewichtsconsulent(e) weet je perfect hoe je overgewicht blijvend kwijtraakt en hoe je iemand stimuleert om gezond te eten en voldoende te bewegen.

In de opleiding Gewichtsconsulent(e) draait alles om drie kerntaken van de gewichtsconsulent: het adviseren, begeleiden en motiveren van mensen met gewichts- en/of voedingsvraagstukken, het geven van lezingen, workshops en cursussen op het gebied van een gezonde leefstijl en leefstijlaanpassingen, en het leiden van een onderneming.
Het adviseren, begeleiden en motiveren van cliëntenEen belangrijk deel van het werk van een gewichtsconsulent bestaat uit het begeleiden van cliënten. Je voert intakegesprekken, brengt de hulpvraag in kaart, verzamelt en analyseert gegevens, stelt een behandelplan op, voert het behandelplan uit en evalueert het traject. Al deze onderwerpen komen uitgebreid aan bod.
Het geven van lezingen/workshops/cursussenVoorkomen is beter dan genezen. Als gewichtsconsulent ben je vooral bezig mensen met een ongezonde leefstijl weer op weg te helpen, maar je kunt natuurlijk ook mensen aanmoedigen op het juiste pad te blijven. Een inspirerende lezing, workshop of cursus  kan hier aan bijdragen, in deze opleiding leer je hoe je zo’n didactisch concept organiseert.
Het leiden van een ondernemingUit onderzoek van beroepsvereniging BGN bleek dat veel beginnende gewichtsconsulenten het lastig vinden om als ondernemer aan de slag te gaan. Een deel van onze lesstof richt zich daarom op het leiden van een onderneming en het schrijven van een ondernemingsplan, zodat je voldoende voorbereid bent op dat wat komen gaat. 

Informatie aanvragen

Gegevens aangeduid met een * zijn verplicht in te vullen.
jaar
 
resterend: tekens
 
A723A Typ de code exact over: (hoofdlettergevoelig)
 
Copyright 2009-2018 Particuliereopleidingen.nl | Algemene voorwaarden | Overzicht van onze aanbieders | Adverteren