Home » Plantenkennis

Opleiding: Plantenkennis

Bij: OntwerpAcademie

 

OntwerpAcademie

Mient 24
2904 CB CAPELLE AAN DEN IJSSEL
 

Opleidingsinhoud

HOVENIERS, TUINONTWERPERS EN ARCHITECTEN

Voorkennis om deze cursus te volgen is niet noodzakelijk maar een bredere praktijkervaring in het groene vak helpt natuurlijk wel en een stevige discipline en dito motivatie.

De cursus is bedoeld voor een ieder die beroepsmatig actief is dan wel professionele ambities heeft. Hoveniers die zich verder willen bekwamen in tuinontwerpen en die hun kennis op peil willen brengen. Tuinarchitecten en tuinontwerpers die hun plantenkennis willen verrijken.

Omdat de cursus modulair is opgebouwd kun je op verschillende momenten instappen. Vrijstelling behoort tot de mogelijkheden. Elke maand behandelen we een plantengroep. Het programma start in september tot april. Je kunt deze cursus officieel afsluiten met een diploma.

LESPROGRAMMA

Theorie met onder andere nomenclatuur wisselen we af met morfologie en basisplantkunde.

We behandelen onder andere:

Plantenkennis uit de plantgroepen: loofbomen, naaldbomen, heesters, vaste planten, water- en oeverplanten, bollen/knollen/een- en tweejarigen, lei- en klimplanten/fruit
Nomenclatuur / syntaxis/families – (waar horen ze thuis.)
Morfologie en plantkunde
Eigenschappen en kenmerken/sierwaarde

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

MBO niveau 3 en 4
Ruime ervaring als hovenier of als tuinontwerper

Opleidingsduur

7 maanden

Bijzonderheden

VHG- plantenlijst (vereniging van hoveniers en groenvoorzieners).
Les van specialisten op locatie passend bij de plantengroep.

Plaatsen / leslocaties

Utrecht, Boskoop, Gouda

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

PLANTENKENNIS

Voor het ontwerpen van tuinen, openbare ruimten, parken en pleinen is het belangrijk over plantenkennis te beschikken. Weten wat er zoal is aan soorten bomen, heesters en vaste planten komt ten goede aan de kwaliteit van het ontwerp. Je bent in staat om alternatieven aan te dragen terwijl je weet hoe het plantmateriaal zich in de toekomst ontwikkelt. Het kunnen benoemen van de belangrijkste eigenschappen en sierwaarde behoort eveneens tot je basisuitrusting.

ALGEMEEN

Met deze cursus leer je op praktische en (inter)actieve wijze soorten kennen en herkennen. Je bent ook op de hoogte van de morfologie en je hebt bovendien zicht op hoe de plantenfamilies zijn geordend.

Gedurende 7 maanden ga je op verschillende manieren actief met het plantmateriaal om. Met echte takken, beeldmateriaal en opdrachten. Daarnaast bezoeken we arboreta en kwekerijen.

Wij vinden het heel belangrijk dat je de groeivorm of habitus van boom, heester of vaste plant kunt zien in de praktijk. Daarom organiseren wij deze cursus zoveel mogelijk in de directe nabijheid van een arboretum, schooltuin of op een kwekerij.

Informatie aanvragen

Gegevens aangeduid met een * zijn verplicht in te vullen.
jaar
 
resterend: tekens
 
C1934 Typ de code exact over: (hoofdlettergevoelig)
 
Copyright 2009-2017 Particuliereopleidingen.nl | Algemene voorwaarden | Overzicht van onze aanbieders | Adverteren