Home » Leidinggeven: ontdek en ontwikkel je leiderschapsstijl (HBO)

Opleiding: Leidinggeven: ontdek en ontwikkel je leiderschapsstijl (HBO)

Bij: Learnit

Inhoud van de cursus



Als leidinggevende sta je voor unieke uitdagingen en verantwoordelijkheden. Misschien vind je het soms lastig om je team te motiveren, conflicten aan te pakken of strategisch te denken. Of misschien ben je net gestart in een leidinggevende rol en wil je jezelf goed voorbereiden op wat leiderschap van je vraagt. De kunst is om de juiste balans te vinden: durven uitspreken, confronteren, feedback geven en doorpakken. Maar ook: geduldig zijn, op het juiste moment op je handen zitten en het eigenaarschap bij je medewerkers laten. Alleen dán kun je scherpe resultaten behalen, respectvolle relaties opbouwen en met een gezonde dosis energie (en wat humor!) deze bijzondere rol vervullen.


In onze driedaagse training Leidinggeven: ontdek en ontwikkel je leiderschapsstijl werk je aan de essentie van goed leiderschap. Wij geloven dat goed leiderschap begint bij zelfinzicht. Zelfreflectie is daarom essentieel: het helpt je te begrijpen hoe je overkomt en hoe je duidelijk en assertief kunt communiceren. Je leert hoe je teamdynamiek kunt versterken en hoe je teamleden gemotiveerd en betrokken houdt.


Wat kun je van de training verwachten?



Tijdens de training gaan we aan de slag met de volgende onderwerpen:

  • Leiderschapsstijlen
    Ontdek jouw voorkeursstijl van leidinggeven, zoals coachend, directief of faciliterend, en het effect dat deze heeft op je team. Leer hoe je je aanpak aanpast aan de situatie en de behoeften van je medewerkers, zodat je hun motivatie en prestaties kunt optimaliseren. Begrijp wanneer het effectief is om te sturen, te ondersteunen of juist ruimte te geven, en hoe je verschillende stijlen kunt combineren voor het beste resultaat.
  • Communicatieve vaardigheden
    Versterk je impact als leidinggevende door helder, authentiek en overtuigend te communiceren, zowel één op één als in groepsverband. Leer beter contact te maken met je medewerkers door actief te luisteren, samenvatten en door te vragen.

Motivatie en betrokkenheid
Leer hoe je een omgeving creëert waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen, autonomie ervaren en hun talenten kunnen benutten. Ontwikkel vaardigheden om de betrokkenheid te verhogen en te zorgen voor een positieve werksfeer.

Conflicthantering en omgaan met weerstand
Ontdek hoe je weerstand ombuigt naar samenwerking en hoe je een cultuur van open communicatie stimuleert.

Coaching en ontwikkeling
Ondersteun medewerkers in hun groei en ontwikkeling door het voeren van functionerings-, ontwikkel- en beoordelingsgesprekken. Stimuleer het nemen van eigenaarschap en verantwoordelijkheid.

Strategisch leiderschap en resultaatgericht werken
Werk aan lange termijn planning, het stellen van prioriteiten en het formuleren van duidelijke doelen. Ontdek hoe je de voortgang monitort en bijstuurt om de resultaten te behalen die je voor ogen hebt.

Delegeren en controleren
Begrijp hoe je taken effectief kunt delegeren en hoe je je teamleden kunt begeleiden zonder de controle te verliezen. Leer hoe je vertrouwen bouwt, verwachtingen duidelijk communiceert en ervoor zorgt dat taken op tijd en met de juiste kwaliteit worden uitgevoerd.

Leiderschap in verandering 
Ontdek manieren om betrokkenheid te creëren tijdens veranderprocessen en hoe je zelf ook veerkrachtig blijft als leider. [/li]


We ronden de training af met het opstellen van een persoonlijk actieplan, zodat je de geleerde vaardigheden direct in je dagelijkse werkpraktijk kunt toepassen.


Wat levert de training op?



Door de training ontwikkel je:

  • stevigheid en zelfvertrouwen in je rol als leidinggevende;
  • inzicht in je eigen leiderschapsstijl en effectieve communicatiestrategieën;
  • vaardigheden om medewerkers te inspireren, motiveren en constructief feedback te geven;
  • het vermogen om conflicten en problemen binnen je team constructief aan te pakken;
  • de juiste balans tussen het geven van vertrouwen en het behouden van de regie;
  • praktische tools voor strategisch denken, veranderingsmanagement en coaching en
  • de vaardigheden om een inspirerende en effectieve leidinggevende te zijn binnen jouw organisatie.



Voor wie is de training geschikt?



De training Leidinggeven: ontdek en ontwikkel je leiderschapsstijl is geschikt voor leidnggevenden op HBO-niveau die hun kennis en competenties op het gebied van leidinggeven willen vergroten. Ook voor medewerkers die doorgroeien naar een leidinggevende functie biedt de training de nodige basis en praktijkgerichte inzichten om succesvol te zijn in hun nieuwe rol.


Wat is onze aanpak?


  • Bij ons staat maatwerk centraal. We doen voorafgaand aan de training een intake om specifieke leerdoelen in kaart te brengen en te verwerken in het programma.
  • We hechten veel waarde aan een veilige en comfortabele trainingsomgeving. Dit zorgt ervoor dat je vrij kunt experimenteren met nieuwe kennis en vaardigheden, zonder je geremd te voelen.
  • Onze trainingen zijn praktisch en interactief: we geloven in leren door te doen en te ervaren, waardoor je de kennis effectief kunt toepassen in de praktijk.
  • Om de kwaliteit van onze trainingen te waarborgen, hanteren we een maximale groepsgrootte van acht deelnemers.

Duur van de cursus

3 dagen

Kosten van de cursus

1725 Euro
inclusief koffie/thee, lunch en materiaal

Plaatsen / leslocaties

Amsterdam, Den Haag, Incompany, Leiden, Rotterdam, Den Bosch, Alkmaar, Utrecht, Maastricht, Nijmegen, Zwolle, Groningen, Breda, Amersfoort, Eindhoven, Arnhem, Online

Algemene informatie over de cursus

Om een goede leidinggevende te zijn, moet je jezelf goed kennen. Zelfreflectie is hierbij essentieel en het is de kunst om een balans te vinden tussen je uitspreken, durven confronteren, feedback te geven en door te pakken. Maar ook: geduldig zijn, op je handen kunnen zitten wanneer nodig en het eigenaarschap bij je medewerkers te laten. Ontdek je leiderschapsstijl, leer effectief communiceren, bevorder teamdynamiek, strategisch denken en coaching. Voor leidinggevenden op HBO-niveau die hun vaardigheden willen versterken.

Informatie aanvragen

Gegevens aangeduid met een * zijn verplicht in te vullen.
jaar
 
resterend: tekens
 
F282E Typ de code exact over: (hoofdlettergevoelig)
 
© Copyright 2009-2024 Particuliereopleidingen.nl | Algemene voorwaarden | Overzicht van onze aanbieders | Adverteren